Návrh a realizace systému pro sledování pohybu očí - Špaček, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Cieľom tejto práce je design a implementácia systému na sledovanie očí. Sledovanie očí je technológia, ktorá umožňuje meranie a analýzu pohybov očí a správania pohľadu, poskytujúc informácie o pozornosti, vnímaní a kognitívnych procesoch. V práci je diskutovaná potrebná teória k sledovaniu očí, konrétne prehľad anatómie a fyziológie ľudského oka a potom už samotné sledovanie očí, jej delenie, metológia, využite a ďalšie. Pre praktickú časť tejto práce bol vytvorený návrh riešenia, podľa ktorého sa ďalej implementovali obe časti praktickej práce, teda hardwarová a softwarová časť. Bol nameraný dataset, ktorý obsahoval videá zobrazujúce snímky očí a ich hýbanie. Následne bol dataset analyzovaný pomocou softwarového riešenia a diskutovali sa dosiahnuté výsledky z individuálnych častí analýzy.

The aim of this thesis is to design and implement an eye tracking system. Eye tracking is a technology that allows for the measurement and analysis of eye movements and gaze behavior, providing insights into attention, perception, and cognitive processes. The thesis discusses the necessary theory related to eye tracking, including an overview of the anatomy and physiology of the human eye, as well as the different types of eye tracking, methodologies, applications, and more. For the practical part of this work, a solution design was created, which served as the basis for the implementation of both the hardware and software components. A dataset was collected, consisting of videos capturing eye images and their movements. Subsequently, the dataset was analyzed using the developed software solution, and the results of the individual analysis components were discussed.
Design and implementation of eye tracking system
Keywords: sledovanie očí; detekcia pupily; určenie pohľadu; IDS monochromatická kamera; infračervené svetlo; analýza pohybov oka; eye tracking system; pupil detection; gaze estimation; IDS monochromatic camera; infrared light; eye movement analysis