Stanovení ergosterolu v pivovarských surovinách - Matyáš, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2010)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na stanovení obsahu ergosterolu v ječmeni a ve sladu. V teoretické části je zpracován výskyt ergosterolu v ječmeni a sladu, cíle jeho stanovení, podrobný přehled dříve použitých způsobů extrakce ze vzorků ječmene a sladu i jiných biologických materiálů a metody stanovení. Praktická část je věnovaná optimalizaci extrakce a stanovení ergosterolu metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s použitím detekce diodovým polem (HPLC – DAD).

Presented bachelor’s thesis is focused on determination of ergosterol content in barley and malt. In theoretical part the presence of ergosterol in barley and malt has been elaborated, the purposes of its determination, detailed overview of previously applied methods of extraction from samples of barley and malt as well as other biological materials and methods of quantification. Practical part is focused on optimizing of extraction and determination of ergosterol by high performance liquid chromatography with diode array detection (HPLC – DAD).
Determination of ergosterol content in brewing materials
Keywords: ergosterol; extrakce; HPLC; ječmen; slad; ergosterol; extraction; HPLC; barley; malt