Vzdálený přístup k mobilním zařízením - Bobula, Vladimír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2016)
Táto práca sa zaoberá vzdialeným prístupom k mobilným zariadeniam so systémom Android a možnosťami ich vzdialeného ovládania. Cieľom bolo vytvoriť rozhranie pre vzdialené ovládanie mobilných zariadení pomocou vzdialenej plochy a pre vzdialenú zmenu nastavení mobilných zariadení. Zameral som sa na využitie vzdialeného ovládania pre asistenciu pri používaní mobilných zariadení. Riešením bolo vytvoriť aplikáciu s rozhraním pre ovládanie, ďalej aplikáciu, ktorá bude ovládaná a server, cez ktorý budú komunikovať. Server bol vytvorený s použitím technológie Node.js. Pre umožnenie komunikácie aplikácií v reálnom čase bola použitá knižnica Socket.io. Vzdialená plocha využíva posielanie snímok obrazovky a posielanie súradníc kliknutí na snímok. Kliknutia sú na vzdialenom zariadení vykonané prostredníctvom skrytého API. Vzdialená zmena nastavení využíva API z Android SDK. Podarilo sa vytvoriť systém, ktorý umožňuje vzdialene ovládať Android zariadenie a vzdialene meniť jeho nastavenie.

This thesis deals with remote access to mobile devices with the Android system and their remote control possibilities. The aim was to create the interface for mobile devices remote control by remote desktop and also for changing mobile device's settings remotely. I focused on the utility of remote control for assistance in mobile devices usage. The solution was to create an application with the control interface, then application being controlled, and the server enabling communication between them. The server has been created with use of the Node.js technology. Socket.io library has been used for enabling communication between applications in real time. The remote desktop utilizes sending of screenshots and its clicks coordinates. These clicks on the remote device are executed by hidden API. Remote settings change uses API of Android SDK. It has been managed to develop the system that enable the control of the Android device and also to change its settings, both remotely.
Remote Access to Mobile Devices
Keywords: Mobilná aplikácia; vzdialený prístup; vzdialené ovládanie; vzdialená podpora; vzdialená plocha; Android; Mobile application; remote access; remote control; remote support; remote desktop; Android