Design jednočepelového holicího strojku - Lenčeš, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Táto bakalárska práca sa zaoberá dizajnom jednočepeľového holiaceho strojčeku určeného najmä pre krajiny tretieho sveta. Konkrétne sa jedná o zariadenie, v ktorom sa používajú vymeniteľné holiace žiletky. Ohľad na krajiny tretieho sveta je braný najmä pri spôsobe výroby a pri voľbe použitých materiálov. Hlavným cieľom je navrhnúť tvarovo ucelený produkt s ohľadom na ergonómiu a vyrobiteľnosť. Pri finálnom produkte je kladený dôraz na ľahkú údržbu, ergonomiu a intuitívnosť používania holiaceho strojčeka. Dizajn má byť najmä univerzálny, jednoduchý a dlhotrvajúci. Teda v prípade experimentovania s materiálovým riešením nájde produkt uplatnenie aj mimo krajín tretieho sveta.

This bachelor's thesis focuses on the design of a single-blade razor primarily intended for developing countries. Specifically, it involves a device that uses replaceable razor blades. Consideration for developing countries is taken into account, especially in the manufacturing methods and the choice of materials used. The main goal is to design a well-rounded product with regard to ergonomics and manufacturability. The final product emphasizes easy maintenance, ergonomics, and intuitive use of the razor. The design should be mainly universal, simple, and durable. Therefore, by experimenting with material solutions, the product will also find application outside developing countries.
Design of Single Edge Razor
Keywords: Holiaci strojček; žiletka; hlavica; rukoväť; single-edge; Razor; shaving; head; handle; single-edge