Rozpoznávání objektů a gest v obraze - Johanová, Daniela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Tato práce je zaměřena na rozpoznávání gest ve videu. Cílem práce bylo vytvořit aplikaci, která by umožnila pomocí obyčejné webové kamery rozpoznávání malého množství gest za účelem ovládání počítače. Pro tento účel bylo použito vybraných metod pro získávání deskriptorů z obrazu, pro sledování určitých oblastí ve videu a strojového učení.

This thesis is focused on gesture recognition in video. The main purpose of this thesis was to create an algorithm and an application that can recognize selected gestures using a~video obtained through a~standard webcamera. The intention was to control an application program, such as video player. The approach used to achieve this goal was to exploit methods of feature extraction, tracking, and machine learning.
Recognition of Objects and Gestures in Image
Keywords: Gesta; strojové učení; HMM; Adaboost; sledování trajektorie ruky; detekce kůže; ovládání VLC.; Gestures; machine learning; HMM; Adaboost; hand tracking; skin detection; VLC control.