Letecké pístové motory - současný stav a perspektivy vývoje. - Mackovík, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Tato práce se zabývá přehledem aktuálních certifikovaných leteckých motorů, posouzením různých parametrů motorů jako jsou výkon, hmotnost, konstrukční uspořádání, chlazení a stanovení potenciálních výhod a nevýhod vybraných motorů. Součástí práce je odhad budoucího vývoje.

This thesis describes actually certified aircraft engines, analysis of different parameters of engines such as max power, dry weight, arrangement, cooling. Sets potencial advantages and disadvantages of select engines. Part of thesis is guess future progression.
Aircraft Piston Engines - Present Status and Perspective Development.
Keywords: letecké pístové motory; spalovací motory; spolehlivost; Wankelův motor; chlazení; vodou chlazené; vzduchem chlazené; čtyřtaktní; dvoutaktní; aircraft piston engines; reliability; four-stroke; two-stroke; diesel; Wankel engine; air cooling; liquid cooling