Studie turbiny s vířivým oběžným kolem - Jandourek, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Cílem této práce je navrhnout konstrukční řešení turbíny s vířivým oběžným kolem. Základem pro návrh je ztrátová charakteristika ventilu. Záměrem je nahrazení klasických hydraulických uzávěrů turbínou s vířivým oběžným kolem. Hydraulické ztráty při škrcení průtoku jsou naopak nahrazeny výrobou elektrické energie při srovnatelných charakteristikách ventilu a turbíny.

This thesis deals with proposal of constructional solving turbine with side channel. Basis for the design is lossy characteristics of the valve. The intention is to replace hydraulic closures by turbine with side channel runner. Hydraulic losses in the flow restriction in turn replaced by the electricity generation in the comparable characteristics of valve and turbine.
Study of turbine with side channel runner
Keywords: Vodní turbína; oběžné kolo; vodní energie; turbína s vířivým oběžným kolem; vířivá turbína; čerpadlo s vířivým oběžným kolem; vířivé čerpadlo; Water turbine; impeller; water energy; turbine with side channel runner; vortex turbine; pump with side channel runner; vortex pump