Konfigurace systému SCADA a analýza komunikace IEC 61850 na laboratorním modelu rozvodny - Stoican, Bogdan Adrian (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2025)
Tato práce se zabývá analýzou normy IEC 61850 a jejími aplikacemi v energetice. Obsahuje souhrnný popis funkčního a datového modelu normy, definovaného konfiguračního jazyka a komunikačních síťových protokolů. Součástí práce je výzkum dostupných možností implementace SCADA systémů v rozvodnách založených na podpoře IEC 61850. Na platformě ABB COM600 je konfigurován SCADA systém pro laboratorní model rozvodny. Kromě síťové integrace IEC 61850 je implementována funkce COM600 síťové protokolové brány pro emulaci datové komunikace se vzdáleným podnikovým systémem. V poslední části práce je provedena analýza síťového provozu komunikace laboratorního modelu. Tato analýza zahrnuje protokoly MMS, GOOSE a IEC 60870-5-104, které jsou konfigurovány jako součást implementovaného SCADA systému.

This thesis deals with the analysis of the IEC 61850 standard and its applications for the energy domain. It contains a summary description of the functional and data models of the standard and of the defined configuration language and communication network protocols. It includes research on the options available for implementing substation SCADA systems based on support IEC 61850. Based on the ABB COM600 management unit platform, a SCADA system is deployed and integrated with a substation laboratory model. In addition to IEC61850 network integration, the COM600 network protocol gateway function is implemented for emulating data communication with a remote enterprise system. In the last part of the thesis, a traffic network analysis of the laboratory model communication is performed. This analysis includes the MMS, GOOSE and IEC 60870-5-104, which are deployed as part of the implemented SCADA system
Configuration of SCADA system and IEC 61850 communication analysis on a laboratory model of the substation
Keywords: IEC 61850; IED; GOOSE; MMS; IEC104; ABB COM600; OpenMUC; automatizovaný systém rozvodny; abstraktní datové modely pro komunikaci; analýza síťového provozu.; IEC 61850; IED; GOOSE; MMS; IEC104; ABB COM600; OpenMUC; substation automation system; abstract data models for communication; network traffic analysis.