Variabilní dvoupásmová reproduktorová soustava - laboratorní přípravek - Rehák, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2020)
Cílem této bakalářské práce je zhotovit dvoupásmovou reproduktorovou soustavu, která bude umožňovat změnu vzájemné polohy reproduktorů, jak ve vertikální, tak v horizontální ose a navrhnout náplně laboratorních úloh. V teoretickém úvodu bude stručně uvedena problematika kmitočtových výhybek. Následně bude rozebírán vliv vzájemné topologie reproduktorů v reproduktorové soustavě na její vlastnosti v okolí mezního kmitočtu. Budou uvedeny modulové kmitočtové charakteristiky ozvučnic různých tvarů. Na těchto modulových kmitočtových charakteristikách bude demonstrován vliv vnějšího tvaru ozvučnice na její vlastnosti. Bude navržena variabilní dvoupásmová soustava s možností změny vzájemné topologie reproduktorů. Postup její výroby i výkresy jednotlivých součástí jsou součástí této práce. Tato dvoupásmová soustava bude podrobena měření a bude zhodnoceno, jestli jsou předpoklady, podle kterých byla navržena, správné. V poslední části práce bude popsán postup volby vhodných parametrů reproduktorové výhybky pro dosažení co nejlepších vlastností soustavy.

The objective of this work is to build a two-way loudspeaker system that will enable changing loudspeaker topology in both vertical and horizontal axes and to suggest two laboratory tasks. The theoretical part of this work will briefly discuss loudspeaker crossovers. Then it will discuss how topology of loudspeakers in a loudspeaker system can affect its behavior at crossover frequency. Frequency characteristics of various loudspeaker baffles will be shown. On these, the effect of a baffle’s exterior on its behavior will be discussed. A two-way loudspeaker system will be designed. The construction process and drawings of each part are also included in this work. The finished product will be tested and, following from these tests, a conclusion will be drawn about the validity of the theoretical assumptions of its design. After that, appropriate parameters of a crossover for the two-way loudspeaker system will be chosen.
Variable Two-Way Loudspeaker Cabinet - Laboratory Tool
Keywords: Reproduktor; soustava; interference; ozvučnice; výhybka; charakteristika; ohyb; topologie; Loudspeaker; system; interference; enclosure; crossover; characteristics; difractions; topology