Nalezení optimální geometrie kryogenní nádoby - Létal, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Předkládaná práce je zaměřena na nalezení optimální konstrukce pro uchycení kryogenní nádoby v rámu ISO kontejneru. Řešení vychází z pevnostních analýz několika navržených variant a jejich následného posouzení. Na základě příslušných norem je vytvořen soubor testů, při kterých musí každý kryogenní kontejner obstát před uvedením do provozu. Testy se provádí pevnostními analýzami metodou konečných prvků (MKP) pomocí softwaru ANSYS. V počáteční fázi jsou výsledky analýz použity jako podklady pro případné úpravy cílené na splnění požadavků normy, v konečné fázi pak umožní volbu optimálního řešení.

The purpose of this work is to find optimal design for mounting cryogenic tank into ISO container frame. Solution is based on stress analyses of several designs and theirs interpretation. According to standards, set of tests, which all cryogenic containers have to pass before being put into operation, is created. Designs are tested by final element method using software ANSYS. At first, results of the stress analyses provide base for improvements targeted to better meeting with needs of the standards. In final stage, the results participate in optimum design selection.
Optimum design selection of a cryogenic tank
Keywords: Kontejner; kryogenní; ISO 1 C; MKP; napěťová analýza; Container; cryogenic; ISO 1 C; FEM; stress analysis