Obecní dům v Suchonicích - Přidal, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Úkolem diplomové práce bylo vypracovat návrh budovy občanské vybavenosti s téměř nulovou spotřebou energie ve stupni pro stavební povolení. Budova se nachází v proluce na brownfieldu v Suchonicích. Budova má dvě propojené části. První část má dvě patra a sedlovou střechu. Tato část zahrnuje klubovny, dva samostatné byty, hospodu a technické místnosti. Druhá část je jednopodlažní s plochou vegetační střechou. Tato část zahrnuje sál pro kulturní akce a technické prostory (WC, VZT místnost, technická místnost). První část práce zahrnuje architektonické a konstrukční návrhy budovy. Celá budova je založena na základových pasech. Nosné a nenosné zdivo je navrženo z keramických bloků. Stropní konstrukce jsou navrženy z předpjatých stropních železobetonových panelů. Druhá část diplomové práce se zabývá návrhem technického zařízení budovy. Budova je větrána nuceně s rekuperací tepla. Vytápění prostoru je zajištěno tepelnými čerpadly vzduch/voda v provedení split (vnitřní a venkovní jednotka). Fotovoltaické panely a solární kolektory jsou navrženy na střeše budovy. V projektu je řešen návrh umělého osvětlení. Dešťová voda bude uložena v akumulačních nádržích a používána k splachování toalet. Odpadní voda je čištěna pomocí domovní kořenové čistírny odpadních vod. Závěrečná část práce se zaměřuje na návrh čistícího mokřadu. Tato studie představuje základní informace a tipy čištění odpadních vod pomocí mokřadů. Koncepce zahrnuje návrh kořenové čistírny spolu s potřebnými výpočty. Výsledkem je výběr nejvhodnější kořenové čistírny pro konkrétní zařízení a návrh této kořenové čistírny.

The task of the Master's thesis was the development of a design of a terraced near-zero energy civil amenities building for the building permit. The building is located on a gap site on a brownfield site in Suchonice. The building has two interconnected parts. The first part has two stories and a pitched roof. It includes club rooms, two separate apartments, a pub, and utility rooms. The second part has a single story with extensive green flat roof. It includes a hall for cultural events and technical spaces (WC, utility room, HVAC). The first part of the thesis includes architectural and structural designs of the building. The entire building is based on concrete strip foundations. The load-bearing walls and non-load-bearing walls are designed from ceramic blocks. The floor structures are designed from prefabricated reinforced concrete panels. The second part addresses the design of selected building services. The building is ventilated by an HVAC system with heat recovery. Space heating is provided by air-water heat pumps in split configuration (indoor and outdoor unit). Photovoltaic panels and solar thermal collectors are designed on the roof of the building. In the project is the design of artificial lighting. Rainwater will be stored in accumulation tanks and used for flushing toilets. Domestic wastewater is treated using a root wastewater treatment plant, on the property a constructed wetland. The final section focuses on the design of a treatment wetland. This study introduces basic information and types of wastewater treatment using wetlands. The concept includes the design of a treatment wetland, along with necessary calculations. The outcome is the selection of the most suitable treatment wetland for a specific facility and the design of this constructed wetland.
Municipal house in Suchonice
Keywords: Proluka; obecní dům; pavlač; kořenová čistírna odpadních vod; stropní předpjatý dutinový panel; dřevěný sbíjený vazník; plochá střecha; hospoda; sál; byt; výtah; Gap site; municipal house; access gallery; treatment wetland; prestressed hollow core slab; nailed timber truss; flat roof; pub; multipurpose hall; flat; elevator