Biokompatibilní slitiny titanu a kobaltu a jejich aplikace - Volná, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato práce je napsána formou literární rešerše a zabývá se titanovými a kobaltovými slitinami a jejich použitím v zubním lékařství. V první části je popsána výroba jednotlivých kovů, jejich mechanické, fyzikální a chemické vlastnosti a slitiny, které mohou prvky tvořit. Dále je vysvětleno co je to biokompatibilita, základní rozdělení biokompatibilních materiálů a jsou zde popsány základní požadavky, které jsou kladeny na materiály používané ve stomatologii. Následně je uvedeno pět konkrétních slitin: Ti-6Al-4V, Nitinol, Oralium, Oralium ceramic a Ceramill Sintron a jsou popsány jejich vlastnosti a použití. V závěru této práce jsou jednotlivé kovy a jejich slitiny zhodnoceny.

This work is written in the form of literary research and deals with titanium and cobalt alloys and their application in dental medicine. Production of the individual metals, their mechanic, physical as well as chemical characteristics and various alloys which these elements can form are described in the first part. Furthermore, biocompatibility and basic division of biocompatible materials are explicated here. The work also deals with the basic requirements placed upon the materials used in dental medicine. Subsequently, five particular alloys are introduced: Ti-6Al-4V, Nitinol, Oralium, Oralium Ceramic and Ceramill Sintron and their characteristics and usage are described. In conclusion, the individual metals and their alloys are evaluated.
Biocompatible titanium and cobalt alloys and their aplications
Keywords: Titan; titanové slitiny; kobalt; kobaltové slitiny; biokompatibilita; stomatologie; titanium; titanium alloys; cobalt; cobalt alloys biocompatibilty; dental medicine