Měření extinkčních spekter opticky zachycených plazmonických nanočástic - Flajšmanová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato práce se zabývá zobrazováním v temném poli a optickou spektroskopií opticky zachycených plazmonických nanočástic. Optické chytání a charakterizace jednotlivých částic nebo jejich určitého množství jsou názorně vysvětleny. Počet opticky chycených částic může být odhadnut z intenzity rozptylu objektu v temném poli. Experimenty prokazují u chycených kovových nanočástic jejich vzájemnou interakci, na rozdíl od částic dielektrických. Rozptylová spektra plazmonických nanočástic jsou srovnána s teoretickými modely založenými na Mieho teorii a Diskrétní dipólové aproximaci.

This thesis deals with the dark-field imaging and the optical spectroscopy of optically trapped plasmonic nanoparticles. The optical trapping and the characterization of a single particle or multiple nanoparticles as well are demonstrated. The number of the optically trapped particles can be estimated from the dark-field scattering intensity. Experiments show the presence of the interparticle coupling among trapped metallic nanoparticles which has not been observed in case of dielectric particles. The scattering spectra of the plasmonic nanoparticles were compared with theoretical models based on the Mie theory and the Discrete dipole approximation.
Measurement of extinction spectra of optically trapped plasmon nano-particles
Keywords: optická spektroskopie; optická pinzeta; temné pole; kovové nanočástice; rozptyl; ADDA; Mieho teorie; optical spectroscopy; optical tweezers; dark field; metallic nanoparticles; scattering; ADDA; Mie theory