Metody sekundárního ovlivňování struktury ocelí a ocelových ingotů - Šprta, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato bakalářská práce pojednává o tepelném zpracování ocelí. V úvodu literární rešerše jsou vysvětleny základy tepelného zpracování a je popsán diagram železo-uhlík. Dále se práce zabývá austenitizací a přeměnami, které probíhají při ochlazování austenitu. Součástí práce je také seznámení s transformačními diagramy a jejich užití v praxi. Nakonec práce popisuje jednotlivé metody tepelného zpracování. Experimentální část je zaměřena na metalografickou analýzu 4 vzorků z nízkouhlíkové oceli.

This bachelor’s thesis deals with heat treatment of steels. Iron-carbon diagram and basics of heat treatment are described in the beginning of the literature search. Further the thesis focuses on austenitization and changes during decomposition of austenite. Introduction to transformation diagrams and their use is also included in this thesis. At the end the thesis focuses on description of individual heat treating methods. The experimental section contains metallographic analysis of 4 samples made of low carbon steel.
Methods of secondary influencing steel and steel ingot structures
Keywords: Austenitizace; tepelné zpracování; ocel; kalení; popouštění; žíhání; metalografická analýza; struktura; Austenitization; heat treatment; steel; hardening; tempering; annealing; metallographic analysis; structure