Aplikace fuzzy logiky pro podporu vyhodnocení rizik na trhu nemovitostí - Uzlová, Anna (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2025)
Diplomová práce se zabývá aplikací principů fuzzy logiky pro hodnocení rizik spojených s výběrem nájemního bydlení. Praktickým cílem je usnadnit rozhodování nájemníků při volbě vhodné bytové jednotky, a to prostřednictvím speciálně navrženého fuzzy modelu pro porovnání dostupných možností. Návrh modelu vychází z analýzy klíčových rizikových faktorů identifikovaných na základě průzkumu rezidenčního trhu a je postaven na teoretických základech fuzzy logiky a rozhodovacího modelování. Model byl implementován v prostředích MS Excel a MATLAB a jeho funkčnost byla ověřena na konkrétních příkladech bytových jednotek. Na základě vyhodnocení výsledků jsou identifikovány nejvhodnější varianty nájemního bydlení a navržena doporučení pro rozhodování nájemníků.

The thesis deals with the application of fuzzy logic principles for assessing risks associated with the selection of rental housing. The practical goal is to facilitate tenants' decision-making when choosing a suitable housing unit, through a specially designed fuzzy model for comparing available options. The model design is based on an analysis of key risk factors identified based on a residential market survey and is built on the theoretical foundations of fuzzy logic and decision-making modeling. The model was implemented in MS Excel and MATLAB environments and its functionality was verified on specific examples of housing units. Based on the evaluation of the results, the most suitable rental housing options are identified and recommendations are proposed for decision-making by tenants.
Application of fuzzy logic to support risk assessment in the real estate market
Keywords: Riziko; fuzzy logika; rozhodovací model; MS Excel; MATLAB; nemovitosti; trh nemovitostí; rezidenční trh; Risk; fuzzy logic; decision model; MS Excel; MATLAB; real estate; real estate market; residential market