Spolupráce mezi statickým měničem a sítí v ostrovním provozu - Urant, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Tato práce se zabývá vytvořením modelů netočivých zdrojů připojených k elektrizační soustavě pomocí výkonových měničů a jejich připojením pomocí filtru nebo transformátoru. Dále se práce bude zabývat studiem problematiky připojení velkého množství těchto zdrojů. Dalším oborem zájmu je určit podmínky, za kterých lze pomocí těchto zdrojů docílit obnovy napětí v síti po předešlém výpadku. Nejprve bude potřeba vytvořit v programu PSCAD modely měničů (6 pulzní, 12 pulzní a jednofázový). V dalším kroku bude vytvořen model sítě, kde budou jednotlivé zdroje připojeny a nakonec budeme provádět simulace jednotlivých situací. Výstupem práce je zjištění chování většího množství statických zdrojů v soustavě a tím přispění k znalosti o možnostech bezpečného a stabilního provozu netočivých zdrojů energie v elektrizační soustavě.

This thesis deals with the creation of models of non-volatile sources connected to the power system using power converters and their connection by filter or a transformer. Furthermore, the thesis will deal with the study of the problem of connecting a large number of these sources. Another area of interest is to determine the conditions under which these sources can be used to restore network voltage after a previous outage. In the PSCAD program we will create inverter models (6 pulse, 12 pulse and one phase). In the next step, a network model will be created, where the individual sources will be connected and, in the end, we will simulate the situations. The output of the thesis is to determine the behavior of the largest number of static sources in the system and thus to contribute to the knowledge about the possibilities of safe and stable operation of non-volatile energy sources in the power system.
Cooperation between the inverter and grids in island operation
Keywords: Netočivé zdroje; regulace frekvence; regulace napětí; měniče; PI regulace; Non-volatile sources; frequency control; voltage regulation; inverters; PI regulation