Analýza systému měření - Nezdařilíková, Martina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2013)
Cílem práce je navržení vhodných metod pro stanovení způsobilosti systému měření a srovnávání pro firmu dodávající produkty do automobilového průmyslu. Jako první byla provedena analýza požadavků ČSN EN ISO 9001 a ČSN P ISO/TS 16949. Dále jsou v první části práce uvedeny postupy metod pro stanovení způsobilosti jak pro měření, tak pro srovnávání. V další části je provedeno porovnání firmy s požadavky normy. Jsou vybrány vhodné metody a vypracován návrh metodických postupů pro stanovení způsobilosti.

Aim of the thesis is suggestion of Measurement system analysis for a company in the automotive industry. There were made an analysis of requirement of ČSN EN ISO 9001 and ČSN P ISO/TS 16949. Next there are procedures for various measurement system analysis. There are camparison between company and standart’s requirements. Then there are choosen suitable method for measurement system analysis.
Measurement system analysis
Keywords: Analýza systému měření; opakovatelnost a reprodukovatelnost měřidla; proces měření; ČSN P ISO/TS 16949; Measurement system analysis; gage repeatability and reproducibility; measerument process; ČSN P ISO/TS 16949.