Návrh a realizace monitoru sériové komunikace - Šnajder, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Obsahem práce je návrh a realizace sériového monitoru pro UART rozhraní. Práce popisuje vytvoření hardwarového zařízení starajícího se o sběr dat z analyzovaných komunikací a jejich distribuci prostřednictvím USB sběrnice. Dále se text věnuje propojení sériového monitoru se softwarem Wireshark pomocí rozhraní extcap. Pro zobrazení dat v čitelné podobě je vytvořen dekódovací skript, který je následně testován na vybraném protokolu. Poslední část práce se věnuje vyhodnocení propustnosti hardwarového zařízení v závislosti na zaplněnosti datové linky.

Aim of this thesis is design and realization of serial communication monitor. The thesis describes creation of hardware device responsible for collecting data from analyzed communications and for distribution of these data by USB bus. Thesis also explains connection between serial monitor and software Wireshark by extcap interface. Visualization of data in readable format is done by decoding script, which is tested by selected protocol. The last part of the study is focused on evaluation of data permeability of hardware device according to data line fullness.
Design and realization of serial communication monitor
Keywords: sériový monitor; sériová komunikace; UART; kompozitní zařízení; USB; Wireshark; extcap; disektor; Lua; serial monitor; serial communication; UART; composite device; USB; Wireshark; extcap; dissector; Lua