Chyby a nejistoty při měření teploty - Jirmásek, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství)
Bakalářská práce je zaměřená na zdroje nejistot při měření teplot a jejich vyjadřo-vání. Je zde základní popis teploty jakožto fyzikální veličiny a její stupnice. V práci jsou popsány některé druhy teploměrů, se zaměřením především na teploměry elektrické, které mají dominantní postavení v oblasti automatizace a regulace. Dále je zde popsán význam nejistot měření a způsob jejich vyjádření. Větší prostor je věnován významu jednotlivým zdrojům nejistot a jejich možné kompenzaci. Na závěr je uveden příklad určení nejistoty měření.

Bachelor thesis is focused on sources of temperature measurement uncertainties and their expressing. There is a basic description of the temperature as a physical quantity and its scale. The study describes some kinds of thermometers, focusing primarily on electric thermometers which have a dominant position in the field of automation and regulation. Further the importance of measurement uncertainty is described and its expressing. More space is devoted to the importance of different sources of uncertainty and possible compensation. Finally there is an example of determining the measurement uncertainty.
Erors and Uncertainties in Temperature Measurement
Keywords: teplota; teploměr; nejistota měření; zdroje nejistot; kompenzace; temperature; thermometer; measurement uncertainty; sources of uncertainty; com-pensation