Detekce vibrací pomocí optických vláken - Vlková, Monika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Hlavním záměrem této bakalářské práce je měření stavu polarizace při manipulaci s telekomunikační infrastrukturou za účelem zabezpečení fyzické vrstvy. Teoretická část je věnována optickým senzorům. Konkrétněji jsou rozebrány optické senzory vibrací pracující na principech několika metod, mezi které patří OTDR, FBG, interferometrie a polarizace. Dále jsou zde popsány typy polarizovaného světla a možné způsoby polarizace. Praktická část této práce se zabývá měřením stavu polarizace v optickém vlákně. Měření bylo provedeno celkem pro tři různé AD převodníky. Pomocí naměřených dat byla následně porovnána a vyhodnocena jejich kvalita. Výstupem práce je anotovaný dataset pro účely automatické detekce událostí.

The main focus of this bachelor thesis is the measurement of the polarization state during the manipulation of telecommunication infrastructure in order to secure the physical layer. The theoretical part is devoted to optical sensors. More specifically, optical vibration sensors working on the principle of several methods including OTDR, FBG, interferometry and polarization are discussed. The types of polarized light and possible methods of polarization are also described. The practical part of this thesis focuses on the measurement of the polarization state in an optical fiber. Measurements have been performed for a total of three different AD convertors. Using the measured data, the quality of the convertors was then compared and evaluated. The final output of this thesis is an annotated dataset for automatic event detection purposes.
Fibre optic vibration detection
Keywords: Dvojlom; frekvence; optické vlákno; polarizace; senzor; vibrace.; Birefringence; frequency; optical fiber; polarization; sensor; vibration.