Návrh občanské budovy s minimalizací jejího dopadu na životní prostředí - Fric, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Tématem mojí diplomové práce byl návrh budovy restaurace a kavárny s minimalizací jejího dopadu na životní prostředí. Budova je umístěna v Brně poblíž Nové Zbrojovky a řeky Svitavy. Návrh byl proveden v Revitu s částečnou implementací BIM. Diplomová práce obsahuje tři hlavní části. První část se zaměřuje na stavebně – architektonické řešení stavby, druhá část je zaměřena na technické zařízení stavby a poslední část se zabývá pokročilým uplatněním BIM při návrhu budov. Budova je tvarována do otevřeného V a má dvě nadzemní podlaží. Zastřešení je provedeno plochou vegetační střechou. Nosný system tvoří kombinace zděných stěn, železobetonových stěn a sloupů. Základové desky a stropy jsou vyhotoveny taktéž z železobetonu. Příčky jsou provedeny jako kombinace zděných a sádrokartonových stěn. Jako izolace obvodového pláště je zvolen system kombinace ETICS a provětrávané fasády. Vytápění, chlazení a větrání je zajištěno HVAC systémem a tepelnými čerpadly. Jako zdroj teplé vody je navržen elektrický boiler a tepelná čerpadla. Hlavním zdrojem elektrické energie objektu je distribuční síť ale na objektu je využit i system FTV panelů. Odvedení kanalizačních vod je řešeno jako kombinace gravitačního odvodnění pro splaškovou vodu a podtlakového systému pro vodu dešťovou. Vodu objekt odebírá z veřejné distribuční sítě.

The content of my master´s project is a design of an NZEB building of a restaurant. The building is located in Brno near Nová Zbrojovka and the Svitava river. The design was carried out with Revit and with a partial implementation of BIM. The master´s project consists of three main parts. The first part focuses on the structural design of the building, the second part is focused on the design of building services and the third part consists of introducing the possibilities of advanced application of BIM in the design of the buildings. The building is V-shaped with a flat green roof and has two floors. The load-bearing system combines masonry walls, reinforced concrete walls, and columns. The floor slabs are also made of reinforced concrete. The partitions are made of plasterboard and masonry. The foundation of the building is formed by a reinforced concrete ground slab. For the insulation was chosen combination of ETICS and ventilated facade. The heating, cooling and air conditioning are provided by an HVAC systém and heat pumps. As a source of hot domestic water was designed electric boiler and heat pumps. The main source of electric energy is provided by a distribution network but partial independence of the building on the distribution network is ensured by photovoltaic panels. The sewer system is made of a combination of gravity sanitary sewer and a vacuum stormwater system. A source of drinking water is the water supply system.
Building design with minimal environmental impact
Keywords: Restaurace; HVAC; environmentálně vyspělá budova; BIM; obnovitelné energie; Restaurant; HVAC; NZEB building; BIM; renewable energy