Polyfunkční dům - Müller, Otto (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Předmětem diplomové práce je zpracování projektové dokumentace pro realizaci novostavby polyfunkčního domu v Ostravě, který je zasazen do proluky řady bytových domů. Objekt je navržen s respektem k okolní zástavbě, cílem je vzbudit dojem, že se jedná o stávající, ale zrekonstruovaný dům. Polyfunkční dům je čtyřpodlažní a podsklepený s podélným nosným systémem. Objekt je umístěn do mírně svažovaného svahu a má tvar písmene L. V objektu se nachází 6 bytových jednotek, které jsou umístěny od druhého nadzemního podlaží a výš. V přízemí (prvním nadzemním podlaží) se nachází prodejny tabáku, knih a vstup do objektu. V suterénu je umístěno technické zázemí budovy a sklepní prostory kro každou bytovou jednotku. Fasáda objektu je navržena tak, aby zapadala do okolní zástavby bytových domů. Konstrukce domu bude realizována z broušených cihelných bloků v kombinaci s keramobetonovými stropy, která je založena na betonových základových pasech. Suterénní stěny jsou z ŽB. Schodiště bude monolitické železobetonové vetknuté do stropů. Novostavba bude zateplena kontaktním zateplovacím systémem ETICS z minerální vaty. Barva fasády bude provedena v odstínech šedi. Střecha šikmá kombinovaná sedlovou a pultovou částí. U objektu se nachází dvůr s parkovištěm určeným pro obyvatele domu.

The subject of the Master´s thesis is processing of project documentation for implementation of a new multifunctional building in Ostrava, which is set in the locality of housing estate. The object is designed with respect to surrounding buildings. The multifunctional building has four floors, basement and longitudinal support system. Object is placed to the gentle slope. In the object are six flats, which are situated to second and higher floors. In the first floor is situated bookstore, tobacconist and entrance to the building In the basement are technical rooms and cellars for every flat. Façade of the building is designed to fit into the locality of apartment. Construction will be implemented from sharped brick blocks in combination with ceramic-concrete ceilings on concrete foundations. Basement walls are from reinforced concrete just like stairs. The new building will be insulated by external thermal insulation composite system ETICS from mineral wool. Facade color will be in shades of grey. Roof will be in combination of gable and counter roof. At the object is situated courtyard with parking place for residents of the house.
Multifunctional building
Keywords: Polyfunkční dům; novostavba; projektová dokumentace; podsklepený; čtyřpodlažní; broušené cihelné bloky; keramobetonový strop; betonové základové pásy; železobetonové monolitické schodiště; zateplení; ETICS; šikmá střecha; Ostrava; Multifunctional building; new building; project documentation; basement; four-storey; ground brick blocks; ceramic-concrete ceiling; concrete foundation strips; reinforced concrete monolithic staircase; insulation; ETICS; pitched roof; Ostrava