Modul pro přesné měření kmitočtu s hradlovým polem Xilinx - Galia, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá návrhem a realizací měřicího modulu pro měření kmitočtu pomocí hradlového pole. Uvádí přehled měřicích karet několika výrobců. Dále je zde popsána zvolená metoda přímého měření periody, následně i obvodový návrh konkrétního zařízení. Práce také obsahuje popis firmware FPGA a jeho ovládací příkazy. Na závěr je představen ovládací program pro PC a výsledky naměřených údajů.

This thesis deals with designing a frequency measurement module using a programmable logic device. There is also a list of data acquisition cards of several manufacturers. The selected method of direct period measuring is described here including the circuit design of the module. The work also contains a description of FPGA’s firmware and its commands. The PC programme and the measurement results are presented in the end.
Frequency measurement module with Xilinx FPGA
Keywords: Měření kmitočtu; FGPA Spartan-3AN; čítač; FT232.; Frequency measurement; FPGA Spartan-3AN; counter; FT232.