Vysoce-entropické slitiny – objemové slitiny a povrchové úpravy - Pišek, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Diplomová práce se zabývá přípravou a hodnocením jednofázové vysoce-entropické slitiny na bázi kobaltu, chromu, železa, niklu a manganu a její varianty zpevněné disperzí oxidických částic. Vysoce-entropická slitina byla připravena v práškové formě metodou mechanického legování z equiatomárních podílů atomárních prášků. Takto získaný prášek byl následně zhutněn metodou spark plasma sintering. Metodou mechanického legování se podařilo úspěšně připravit jednofázovou vysoce entropickou slitinu i její variantu zpevněnou disperzí nanometrických oxidů yttria. Bylo zjištěno, že oxidické částice přítomné v mikrostruktuře vysoce entropické slitiny výrazně blokují mobilitu hranic zrn a dislokací za zvýšených teplot. Důsledkem tohoto chování bylo pozorováno dvojnásobné zvýšení pevnosti slitiny a řádové snížení rychlosti creepu za teploty 800°C.

Master‘s thesis deals with the preparation and evaluation single-phase high-entropy alloy based on cobalt, chromium, iron, nickel and manganese and its variants strengthened by dispersion of oxidic particles. High-entropy alloy was prepared in powder form by mechanical alloying from the equiatomic proportions of atomic powders. Obtained powder was subsequently compacted by spark plasma sintering. By the method of mechanical alloying were successfully prepared single-phase high-entropy alloy and its variant strengthened by dispersion of nanometric yttria oxides. It has been found that the oxide particles present in the microstructure of high-entropy alloy significantly block mobility of grain boundary and dislocation at elevated temperatures. As a result of this behavior were observed doubling of alloy strength and decreasing of creep rate at 800 °C.
High-entropy alloys – bulk alloys and surface treatments
Keywords: Vysoce-entropické slitiny; slitina CoCrFeNiMn; mechanické legování; spark plasma sintering; High-entropy alloys; alloy CoCrFeNiMn; mechanical alloying; spark plasma sintering