Stanovení parametrů neutronového pole v urychlovačem řízeném jaderném reaktoru - Zemčíková, Kristína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Diplomová práca sa zaoberá stanovením parametrov neutrónového poľa u systémov riadených urýchľovačom ADS (Accelerator Driven System). V práci je najprv popísaný fyzikálny princíp, jeho jednotlivé časti, ako aj história a súčasnosť ADS projektov vo svete. Následne je bližšie opísaná neutrónová aktivačná analýza a gama spektrometria. V experimentálnej časti sú prezentované experimenty na AmBe neutrónovom zdroji a Mikrotróne MT25. Výstupom experimentov je stanovenie reakčnej rýchlosti pre jednotlivé materiály.

The master thesis deals with calculation of neutron field parameters in systems controlled by an accelerator called the Accelerator Driven System (ADS). Firstly physical principle is described, along with its parts as well as the history and present of ADS projects worldwide. Subsequently, neutron activation analysis and gamma spectrometry are described in more detail. The experiment on AmBe neutron source and on Microtron MT25 is presented in the experimental part. Lastly, the reaction rates are calculated.
Accelerator driven nuclear reactor neutron field parameters determination
Keywords: urýchľovač; podkritickosť; spalácia; gama spektrometria; neutrónová aktivačná analýza; reakčná rýchlosť; accelerator; subcriticality; spallation; gamma spectrometry; neutron activation analysis; reaction rate