Stereofonní ekvalizér se spektrálním analyzátorem - Náhlík, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
V této bakalářské práci je popsán návrh desetipásmového analogového stereofonního ekvalizéru řešeného pomocí aktivních pásmových propustí 2. řádu. Simulovaný výsledný signál není při nulovém zesílení zvlněn o více než 2 dB a dá se zesílit o maximálně cca ± 8 dB. Poté je zkonstruován prototyp ekvalizéru a jsou proměřeny jeho charakteristiky. V další části práce je řešeno zapojení a konstrukce integrovaného koncového zesilovače třídy AB a jsou proměřeny jeho výstupní charakteristiky. V poslední části je popsána činnost spektrálního analyzátoru, který je následně navržen, zkonstruován a naprogramován. Analyzátor počítá pomocí rychlé Fourierovy transformace (FFT) a výsledné spektrum je zobrazováno na displeji.

This bachelor’s work is focused on design of ten band analog stereo equalizer, which is solved by using an active band-pass filters of 2nd order. Simulated output signal isn‘t rippled more than ± 1 dB at zero amplification and can be amplified at maximum ca. ± 8 dB. Prototype of equalizer is then built and it’s characteristics are measured. The circuit of an integrated power amplifier working in the class AB is solved in the next part of this work. Amplifier is then built and it’s characteristics are measured. In the last part of this work, there is described function of a spectral analyzer which is then designed, built and programmed. The analyzer uses the Fast Fourier transform (FFT) and resulting spectrum is displayed on a display.
Stereo equalizer with spectrum analyzer
Keywords: Pásmová propust; filtr; ekvalizér; koncový zesilovač; spektrální analyzátor; rychlá Fourierova transformace; FFT; Band-pass filter; filter; equalizer; power amplifier; spectral analyzer; fast Fourier transform; FFT