Zabezpečovací systém s hlášením na mobilní telefon - Novák, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Cílem této práce je vytvořit Elektronický zabezpečovací systém, který by bylo možno použít jednak v trvale, či dočasně obývaných prostorech, případně i v automobilech. Výhodou tohoto systému je možnost tichého poplachu, který je realizován pomocí SMS zpráv. Tyto zprávy jsou zasílány majiteli, či samotné ochranné službě pomocí služeb sítě GSM. První část projektu je věnována samotné problematice hlídaných objektů, kterou je zapotřebí se zabývat, aby samotný systém pracoval smysluplně. Ve druhé části je rozebrána samotná skladba SMS zprávy a způsob komunikace mezi mikroprocesorem ATmega16 a mobilním telefonem SIEMENS C35 pomocí AT příkazů. V této části je zahrnuté i aktuální cenové porovnání služeb, které nám nyní poskytují mobilní operátoři. Třetí část projektu je zaměřena na Hardwarovou realizaci elektronického zabezpečovacího systému. Je zde řešeno připojení záložního napájení, dobíjení baterie v mobilním telefonu a v neposlední řadě i vyhodnocování jednotlivých senzorů. V poslední části je pro mikroprocesorový systém realizován patřičný algoritmus pomocí vyššího programovacího jazyka C.

The main aim of this work is to create such an electronical alarm system, which could be used at permanently or temporary inhabited areas or in cars. The advantage of this system is the possibility of the silent alarm, which is carried out by SMS. These messages are sent by to the owner or to the security company by GSM service. The first part of the project tries to solve the problem of guarded areas. It is necessary to deal with this problem, so that the system itself could work correctly. The second part describes the SMS contents and the way of communication between the microprocessor ATmega16 and the mobile phone Siemens C35 by AT commands. Up-to-date price comparison of these services, which are offered by mobile provider, are included in this part. The focus of the third part is hardware realisation of electronical alarm system. This part sloves connecting of battery backup, battery recharging in the mobile phone and analyses single sensors as well. In the last part the suitable algorithm with the help of a higher level programming language C is used for the microprocessor system.
Security system with mobile comunication
Keywords: Elektronický zabezpečovací systém; stupně nebezpečí; GSM síť; GPRS; UMTS; EDGE; HSDPA; AT příkazy; mikroprocesor ATmega16; senzory; CodeVisionAVR; SMS zprávy; Siemens C35i; Electronical alarm system; levels of danger; GSM net; GPRS; UMTS; EDGE; HSDPA; AT commands; mikroprocesor ATmega16; sensors; CodeVisionAVR; SMS messages; Siemens C35i