Únavové vlastnosti konstrukční oceli 11 523 - Kudelka, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem mechanických vlastností oceli 11 523 ve stavu po normalizačním žíhání. Cílem je posouzení struktury materiálu a stanovení statických a únavových charakteristik. V teoretické části práce je vysvětleno dělení a značení ocelí, jsou zde zmíněny základní parametry daného materiálu a zvláštní pozornost je věnována únavě materiálu a jejím zákonitostem. V experimentální části práce byla provedena metalografická analýza, zkouška tahem a únavová zkouška ve vysokocyklové oblasti. Experimentálně zjištěné hodnoty byly porovnány s údaji v literárních pramenech.

This bachelor thesis studies the mechanical properties of steel 11 523 in the state after normalization annealing. Its purpose is an assessment of the structure in material and determination of static and fatigue characteristics. In the theoretical part of thesis, there is explained, how to divide and mark kinds of steel. There is also a mention about basic parameters of material and the main attention is paid to fatigue and its laws. The metallographic analysis, tensile test and the fatigue test were realized in the experimental part of thesis. Experimentally determined values were compared with data in the literature.
Fatigue properties of structural steel 11 523
Keywords: Ocel 11 523; únava materiálu; Wöhlerova křivka; mez únavy; Steel 11 523; material fatigue; Wöhler curve; fatigue limit