Metodika průzkumu a diagnostické metody pro hodnocení stavu dřevěné konstrukce - Kostečka, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na diagnostiku dřeva ve dřevěných konstrukcích, převážně s pomocí ultrazvuku. V první kapitole je stručně vysvětlena dřevní hmota, včetně jejích hlavních vlastností, složení a stavby. V části o diagnostických metodách dřeva jsme se zaměřili na vlastnosti dřeva, které tyto metody ovlivňují i na samotné diagnostické metody, jejich popis, potřebné vybavení a z nich plynoucí výsledky. V druhé, praktické části jsou uvedeny konkrétní naměřené hodnoty, které byly získány měřením na vybraném dřevěném prvku a jich následné porovnání a zhodnocení. Text je doplněn o ilustrativní obrázky, grafy a řezy.

This bachelor thesis is focused on diagnostic of wood in the timber structures, The first chapter summarizes the wood matter, including its main characteristics, composition and construction. In the section on wood diagnostic methods, we have focused on the properties of wood, which influence these methods on the diagnostic methods themselves, their description, the necessary equipment and the resulting results. In the second, practical part are given the specific measured values, which were obtained by measuring on the selected wooden element and subsequent comparison and evaluation. The text is supplemented by illustrations, graphs and cuts.
The methodology of survey and diagnostic methods for the assessment of the state of timber structure
Keywords: Diagnostika dřeva; fyzikální vlastnosti dřeva; mechanické vlastnosti dřeva; rychlost šíření ultrazvukových vln dřevem; objemová hmotnost dřeva; pevnost dřeva; vlhkost dřeva.; Diagnostic of wood; physical characteristics of wood; mechanical characteristics of wood; speed of transmission of ultrasonic waves by wood; density of wood; compression strength; wood humidity.