Výpočtové modelování dynamických vlastností traktoru při jízdě - Pavlík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Diplomová práce se zabývá dynamickým projevem traktoru při jízdě s připojeným čelním nakladačem. Nejprve je provedeno rozdělení traktorů podle koncepčního provedení a výkonnosti. Následuje analýza funkčních celků, které ovlivňují chování stroje při jízdě i komfort obsluhy. Proto jsou prezentovány možné typy konstrukce a odpružení přední nápravy a kabiny, zadní tříbodový závěs, čelní nakladač a pneumatiky. S ohledem na praktickou část je detailně rozebrán zástupce traktorů z konstrukční i funkční stránky. Hlavní část této práce je zaměřena na vyhotovení výpočtového modelu traktoru s čelním nakladačem a naladění jeho hydropneumatického odpružení přední nápravy. S virtuálním prototypem jsou v multibody softwaru ADAMS View provedeny simulace manévrů odrážející realitu. Výsledky manévrů poukazují na potenciální nebezpečí sledovaných situací a mohou být cenným podkladem pro nástroje zpětnovazebního učení.

This master’s thesis deals with the dynamic behaviour of the tractor when driving with a front-end loader attached. First, a classification of tractors according to conceptual design and performance is made. This is followed by an analysis of the functional parts that affect the driving behaviour of the machine and the comfort of the operator. Therefore, the possible design and suspension types of front axle and cab, rear three-point linkage, front-end loader and tires are presented. Due to the later practical part, a representative tractor is discussed in detail from the structural and functional aspects. The main part of this thesis is focused on making a computational model of a tractor with the front-end loader and tuning its hydropneumatic front axle suspension. Manoeuvres reflecting reality are simulated with this virtual prototype in the multibody ADAMS View software. The results of the manoeuvres point out the potential hazards of the observed situations and can provide a valuable basis for feedback learning tools.
Computational Modeling of Tractors Dynamic Behaviour During Ride
Keywords: traktor; dynamika traktoru; odpružení traktoru; čelní nakladač; výložník; multibody model; virtuální prototyp; MBS; tractor; tractor dynamics; tractor suspension; front-end loader; boom; multibody model; virtual prototype; MBS