Rotační upínací elementy pro obráběcí stroje - Čech, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Bakalářská práce se zabývá upínáním rotačních nástrojů na obráběcích strojích. Popisuje základní principy jednotlivých obráběcích procesů. Dále se zaměřuje na rozdělení a popis obráběcích strojů. V práci jsou představeny hlavní způsoby upínání nástrojů do rotačních upínacích elementů a způsoby upínání těchto elementů do vřetene obráběcího stroje. V závěru řešeného tématu je pro zvolený výrobek sestavena technická příprava výroby, skládající se z technologického postupu a rozboru nástrojových sestav, s využitím konkrétních rotačních upínacích elementů a nástrojů.

The bachelor thesis explores clamping of rotary tools of machine tools. It describes basic principles of individual machining processes. It also focuses on the divison and description of machine tools. The thesis presents the main methods of clamping tools to rotary clamping elements and methods of clamping these elements to the spindle of the machine tool. At the end of the thesis, the technical preparation of production is compiled for the selected product, consisting of the technological process and analysis of tool assemblies, using specific rotary clamping elements and tools.
Rotary clamping elements for machine tools
Keywords: Obrábění; obráběcí stroj; upínání nástrojů; rotační upínací element.; Machining; machine tool; tool clamping; rotary clamping element.