Analýza ceny bytových jednotek v developerských projektech - Homolka, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou cen bytových jednotek v developerských projektech. Cílem práce je identifikovat faktory ovlivňující jednotkovou cenu bytových jednotek a porovnat jejich vývoj napříč různými lokalitami a typy sídel. V rámci práce jsou definovány základní pojmy z oblasti realitního trhu a cenotvorby, následně je provedena analýza vybraných developerských projektů v Brně, regionálních městech a venkovských lokalitách. Hodnoceny jsou charakteristiky bytových jednotek, jako je dispozice, výměra, podlaží, právní režim a přítomnost venkovních prostor. Metodou přímého porovnání byla vyhodnocena závislost těchto faktorů na jednotkové ceně. Výsledky práce přinášejí přehled o cenové úrovni novostaveb v různých lokalitách a mohou sloužit jako podklad pro rozhodování investorů, developerů i odborné veřejnosti.

This bachelor's thesis focuses on the price analysis of residential units in real estate development projects. The aim of the thesis is to identify the factors influencing the unit price of residential units and to compare their variation across different locations and types of settlements. The thesis defines key concepts related to the real estate market and pricing, followed by an analysis of selected development projects located in Brno, regional towns, and rural areas. The evaluated characteristics include layout, floor area, floor level, legal status of the unit, and the presence of outdoor spaces. Using the method of direct comparison, the dependence of these factors on the unit price is assessed. The results provide an overview of the price levels of newly built apartments in various locations and can serve as a basis for decision-making by investors, developers, and real estate professionals.
Analysis of the Price of Housing Units in Development Projects
Keywords: realitní trh; cenotvorba; analýza cen; bytové jednotky; developerské projekty; real estate market; pricing; price analysis; residential units; development projects