Rušič vakua parních turbín - Kalivodová, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
V této diplomové práci je proveden předběžný termodynamický výpočet turbíny. Dále je pro tuto turbínu navržen design a umístění rušiče vakua. Cílem práce je výpočet času potřebného ke zrušení vakua, tedy určení času, za který dojde k dosažení atmosférického tlaku uvnitř turbíny a přídavných zařízení. K ověření správnosti výpočtu a k jeho možnému vylepšení jsou využita data naměřená na reálných zakázkách.

In this master’s thesis, a preliminary thermodynamic calculation of the turbine is made. Then, the design and location of the vacuum breaker is devised for this turbine. The aim of the master’s thesis is to calculate a time needed to break the vacuum, ie to determine how long it takes to reach the atmospheric pressure inside the turbine and add-on devices. To verify and improve the accuracy of the calculation there are data measured on real projects used.
Steam turbine vacuum breaker
Keywords: Parní turbína; termodynamický výpočet; vakuový systém turbíny; systém odsávání; rušič vakua; proudění; Steam turbine; thermodynamic calculation; turbine vacuum system; suction system; vacuum breaker; flowing