Zlepšování vlastností dřeva v letectví - Novosád, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Práce se zaměřuje na zlepšování užitných vlastností dřeva v letectví pomocí známých metod jeho modifikace. Souhrnně jsou popsány strukturní a mechanické vlastnosti dřevin společně se základním přehledem některých leteckých konstrukcí využívající dřevo. Podstatnou část práce tvoří popis jednotlivých metod modifikace včetně jejich dopadů na mechanické vlastnosti dřeva. Práce je zakončena souhrnem některých dodavatelů dřeva coby materiálu pro konstrukci letadel a dále také popisem některých nových metod modifikace.

The work focuses on improving the useful properties of wood in aviation using known methods of its modification. The structural and mechanical properties of wood are described together with a basic overview of some aircraft structures using wood. A substantial part of the work consists of a description of individual modification methods, including their impact on the mechanical properties of wood. The work ends with a summary of some suppliers of wood as a material for aircraft construction and also with a description of some new methods of modification.
Improvement of Wood Properties in Aviation
Keywords: dřevo; modifikace; mechanické vlastnosti dřeva; strukturní vlastnosti dřeva; dodavatelé dřeva; letouny; kluzáky; acetylace; furfurylace; DMDHEU; impregnace; wood; modification; mechanical properties of wood; structural properties of wood; wood suppliers; airplanes; gliders; acetylation; furfurylation; DMDHEU; impregnation