Návrh wingletu na křídlo letounu Z 143 LSi - Venerová, Zora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Práce se zabývá problematikou koncepčního návrhu wingletu na letoun ZLIN Z 143 LSi. V první části je čtenář uveden do problematiky wingletů a seznámen s letounem a stávajícím řešením. Následně jsou přestaveny návrhy konstrukčního řešení, je proveden výběr materiálů a technologie výroby. V poslední části je provedena kontrola nosníků a jsou shrnuty výsledky práce.

This bachelor’s thesis deals with a conceptual design of a winglet for ZLIN Z 143 LSi aircraft. The introduction contains descritption of the airplane and basics of winglet theory. In the second part are possible conceptions, choice of materials and manufacturing processes. Furthermore, there is calculation the spars and conclusion.
Design of the winglet on the wing of Z 143 LSi airplane
Keywords: Winglet; koncový oblouk; koncepční návrh; ZLIN Z 143; kompozitní materiály; Winglet; wingtip; conceptual desing; ZLIN Z 143; composite materials