Administrativní budova - Frieda, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Cílem této práce je navrhnout nosnou ocelobetonovou konstrukci pětipodlažní administrativní budovy s půdorysnými rozměry 35 x 50 m. Navržená budova má půdorysný tvar písmene L, plochou střechu a atiku po celém obvodu. Největší část půdorysu zaujímá zóna kanceláří o rozměrech 48,60 x 18,90 m. Přilehlá zóna komunikační a sanitární má rozměry 13,50 x 15,90 m. Konstrukční výška podlaží je navržena 3,60 m, celková výška budovy činí 18,70 m. Spřažená ocelobetonová stropní konstrukce se skládá z příčně kladených průvlaků a na nich kloubově připojených stropnic. Zabudované bednění (trapézový plech) má žebra orientovaná kolmo na stropnice. Spřažení je obousměrné. Konstrukce bude řešena ve 2 variantách. Varianta č.1 předpokládá jak kloubová spojení průvlaků se sloupy, tak i stropnic (v místě sloupů) se sloupy. Ve variantě č.2 jsou průvlaky rámově spojeny se sloupy a dohromady tak budou vytvářet příčné 2D rámy s kloubovým připojením podélných stropnic. Nosná konstrukce střechy je řešena obdobně jako stropní, přičemž železobetonová deska bude nahrazena ztužidly v rovině střechy a samonosnými žebrovými sendvičovými panely. Svislé opláštění budovy zajišťují sendvičové izolační panely a pásová okna. Použitý typ oceli je S355. Budova je projektována pro lokalitu Hradec Králové. Normy a podklady použité při tvorbě návrhu nosné konstrukce jsou obsaženy v seznamu použitých zdrojů. Výsledkem této práce je statický výpočet s posouzením všech prvků vybrané (nejvhodnější) varianty nosné konstrukce, výkresová dokumentace a technická zpráva.

This thesis aims to design a bearing composite steel structure for five-storey administration building with ground plan dimensions 35,00 x 50,00 m. Designed building has L-shaped plan, flat roof and attic all the way around. The largest part of the plan area occupies office zone with dimensions of 48,60 x 18,90 m. Contiguous zone communication and sanitation has dimensions of 13,50 x 15,90 m. Floor height is designed 3,60 m, the total height of the building is 18,70 m. Composite steel floor structure consists of transverse primary beams and hinge-connected secondary beams. Integrated formwork (trapezoidal sheet) has ribs oriented perpendicular to the secondary beams. Coupling is bidirectional. Construction will be done in two variants. Variant No.1 assumes primary and secondary beams (at the columns) hinge-connected with columns. In variant No.2 will be frame connection between primary beams and columns and together they will create 2D transverse frames with hinge-connected secondary beams. The supporting structure of the roof is designed similarly to ceiling, but reinforced concrete slab will be replaced with bracing in the roof plane and self-bearing rib sandwich panels. Vertical sheathing of the building provide sandwich panels and strip windows. The type of steel is S355. The building is designed for the site Hradec Králové. Standards and documents used in design of the bearing structure are included in the list of sources. The result of this work is a static analysis with an assessment of all elements of the selected (best) variant of the structure, drawing documentation and technical report.
Administration Building
Keywords: Spřažená stropní konstrukce; průvlak; stropnice; trapézový plech; spřahovací trny; hlavní nosný systém; větrové ztužidlo; sendvičový panel; pásová okna; Composite steel deck floor; primary beam; secondary beam; trapezoidal sheet; welding studs; main supporting system; wind bracing; sandwich panel; strip windows