Aktivity zaměřené na mluvený projev v odborném anglickém jazyce studentů informačních technologií - Pospíšil, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Pojem mluvený jazyk se hojně používá pro označení každého hlasově produkovaného jazyka i neverbální řeči. Produkce mluveného jazyka zahrnuje vyhledávání informací z paměti, vytváření plánů artikulačního programu, exekutivní kontrolu a sebekontrolu. Tyto strategie lze spojit s názvy domén dlouhodobé paměti, motorické kontroly a exekutivní kontroly. Produkce mluveného jazyka se logicky dělí na tři základní kroky: rozhodnutí, co vyjádřit, určení způsobu vyjádření a samotné výsledné vyjádření. Ačkoli dosažení cílů rozhovoru, strukturování vyprávění a modulace průběhu dialogu jsou ze své podstaty rozhodující pro pochopení toho, jak lidé mluví, psycholingvistický výzkum jazykové produkce je většinou zaměřen na formulaci jednotlivých výroků. Z tohoto důvodu hraje vyhodnocení mluveného diskurzu ve třídě důležitou roli při vytváření zásadních poznatků o komplexní povaze třídních struktur, interakcí a vztahů. Tato práce uvádí, jakým způsobem se řeč vyvíjí, jaké důležité principy z gramatického a lingvistického hlediska je nutné dodržovat a v poslední řadě se zaměřuje na rozvoj řeči s ohledem na to, že se nejedná o mateřský jazyk. Pro úspěšného mluvčího je nutné řečové aktivity rozvíjet správným způsobem. Jak má vypadat vhodná aktivita pro rozvoj řečové dovednosti mluvení popisuje poslední kapitola teoretické části této bakalářské práce a její praktická část. Všechny aktivity byly navrženy na základě dotazníkového šetření, které bylo uskutečněno mezi 69 studenty Vysokého učení technického v Brně. Aktivity jsou zaměřeny na rozvoj řečové dovednosti mluvení v oboru informačních technologií.

The term spoken language is used extensively to consult each vocally produced language and hand sign language. Spoken language production includes retrieval of information from memory, making plans for an articulatory program, executive control, and self-monitoring. These strategies can be associated with the domain names of long-term memory, motor control, and executive control. Spoken language production is logically divided into three fundamental steps: deciding what to express, determining how to express it, and expressing it. Although accomplishing conversational goals, structuring narratives, and modulating the ebb and flow of dialogue are inherently critical to know how people speak, psycholinguistic research of language production has mostly focused on the formulation of individual isolated utterances. Because of this, the evaluation of spoken classroom discourse performs an important role in providing vital insights into the complex nature of classroom structures, interactions, and relationships. This bachelor’s thesis shows how speech develops, what important principles from a grammatical and linguistic point of view must be followed, and lastly, it focuses on speech development considering that it is not a mother tongue. Speech activities must be developed in the right way, which is very important for a successful speaker. What an appropriate activity for the development of speaking should look like is described in the last chapter of the theoretical part of the bachelor’s thesis and in its practical part. The activities were designed with respect to the questionnaire distributed to 69 students of Brno University of Technology. The activities focus on the development of speaking skills in the information technology field of study.
ESP Speaking Activities for Students of Information Technology
Keywords: mluvení; vývoj; mluvený projev; interakce; kompetence mluvit; výuka mluvení; aktivní učení; dotazníkové šetření; aktivity zavěřené na mluvní projev; speaking; development; spoken discourse; interactions; speaking competence; teaching speaking; active learning; questionnaire survey; speaking activities