Asfaltové směsi s vyšší životností za použití R-materiálu - Stromecký, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2019)
Diplomová práce se zabývá návrhem asfaltových směsí s vysokým modulem tuhosti (VMT) za použití R-materiálu. V teoretické části jsou popsány charakteristiky těchto směsí v ČR a ve Švýcarsku. Dále se tato část zabývá využíváním R-materiálu v ČR a ve vybraných státech světa, a také způsoby recyklací vozovek. Teoretická část se také zabývá použitými zkušebními metodami. V praktické části jsou navrženy dvě nové asfaltové směsi typu VMT s přídavkem 25 % R-materiálu. Jako podklad k návrhu těchto směsí byla použita směs typu VMT, který byla odebraná na obalovně. Byly provedeny zkoušky pojiv a na navržených asfaltových směsích, a taktéž na odebrané směsi z obalovny, byly provedeny vybrané funkční zkoušky (moduly tuhosti, odolnost vůči únavě, nízkoteplotní vlastnosti). Následně byly výsledky porovnány mezi sebou. Závěr práce je věnován modelování konstrukce vozovky pomocí programu LayEps, ve kterém bylo ověřeno, zda by navržené asfaltové směsi dokázaly ušetřit tloušťky konstrukcí vozovek.

This diploma thesis deals with a project of asphalt mixtures with high stiffness modulus using R-material. The theoretical part describes the characteristics of these mixtures in the Czech Republic and in Switzerland. Further this part deals with the use of R-material in the Czech Republic and chosen other countries of the world, it also deals with the ways of recycling roads. The theoretical part also deals with the testing methods used. In the practical part two new asphalt mixtures of the high stiffness modulus type with the addition of 25 % R-material are suggested. As a base for these two mixtures a mixture of the high stiffness modulus type, which was taken from an asphalt mixing plant, was used. Tests were run on the binders and several functional tests (stiffness modulus, fatigue resistance, low temperature qualities) wer done on the suggested asphalt mixtures and also the mixture taken from the mixing plant. Consequently, the results were compared. The conclusion of the thesis is devoted to modelling a construction of a road using the program LayEps, which verified if the suggested mixtures could reduce the thickness of roads.
Bituminous mixtures with a higher lifetime using recycled asphalt
Keywords: Asfaltová směs s vysokým modulem tuhosti (VMT); polymerem modifikované asfaltové pojivo (PMB); asfalt modifikovaný pryžovým granulátem (CRMB); R-materiál; moduly tuhosti; odolnost vůči únavě; nízkoteplotní vlastnosti; LayEps; High modulus asphalt mixture; polymer modified bitumen (PMB); Crumb rubber modified bitumen (CRMB); reclaimed asphalt pavement (RAP); stiffnes; resistence to fatigue; low temperature characteristic