Analýza a inovace elektrických motorků pro automobily - Nejedlý, Vladislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Tato diplomová práce se zaměřuje na téma Analýza a inovace elektrických motorků pro automobily, popisuje princip základních stejnosměrných a střídavých elektrických strojů. Dále se věnuje konkrétněji motorkům použitým v automobilech. V neposlední řadě blíže zkoumá stěračový motorek a uvádí zde inovace tohoto motorku v různých směrech.

In this thesis analysis and inovation of electric machines for cars is discused. There are described principles of basics DC and AC electric machines. In detail this thesis deals with small electric machines used in cars. At least, electro motor for wiper is investigated and possibilities of its inovation in different ways are also mantioned.
Automotive Electric Motors Analysis and Innovation
Keywords: Spouštěč; dynamo; stejnosměrný kartáčový motor; stěračový motorek; ventilace; centrální zamykání; převodovka; rotorový plech; neodym-železo-bórový magnet; bezešvá přesná trubka; kuličková ložiska; kluzná ložiska; ztráty; Starter; dynamo; DC brush motor; windshield wiper motor; ventilating; central locking; gearbox; rotor lamination; NdFeB magnet; seamless steel tube; ball bearing; slide bearing; losses