Efektivní obrábění nových konstrukčních keramických materiálů - Jurán, Antonín (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na nové konstrukční keramické materiály z hlediska jejich struktury, vlastností, výroby, rozdělení, použití a možnosti efektivního obrábění. Keramické materiály jsou stále častěji používány i v oblasti konstrukčních aplikací, ve formě kompaktních součástí nebo ve for-mě tenkých povlaků na povrchu kovových dílců. Rychlý rozvoj konstrukčních aplikací vyžaduje, aby se také stejným tempem zlepšovaly obráběcí stroje a nové metody efektivního obrábění těchto materiálů. Cílem je vyrobit součásti požadovaných tvarů, rozměrů a jakosti povrchu za přijatelnou cenu (při přija-telných nákladech). Keramické materiály nám zaručují dlouhou trvanlivost a spolehlivost. V poslední části diplomové práce je vyhodnocení zkoušek brou-šení keramických materiálů z hlediska řezných sil a jakosti povrchu obrobené plochy.

The objective of this diploma thesis are new design materials in a view of their structure, properties, manufacture,partitions, applications and possibili-ties of effective machining them Ceramics are used in the field of design applications more often than before. They are in form of compact parts and in form of thin coatings on the surface of metal parts. Fast development of constructive applications requires the same progress rate of machining ma-chines innovations and development of new methods of effective machining these materials, too. The aim is to produce parts of demanded shapes, dimensions and surface quality at affordable costs. Ceramics guarantee long terming durability and reliability. The evaluation of ceramics grinding tests from the point of view of cutting forces and surface quality of the machined faces are presented in the last part of the diploma thesis.
Effective machining of advanced structural ceramics
Keywords: Keramické materiály; metody obrábění; měření řezných sil; jakost obro-beného povrchu a vyhodnocení zkoušek broušení keramických materiálů.; Ceramics methods of machining; measurement of the cutting forces; surface quality of the machined face; ceramics grinding tests evaluation.