Rodinný dům Prštné - Voženílková, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Cílem bakalářské práce je navrhnout rodinný dům v pasivním standardu. Stavba se nachází ve Zlíně v městské části Prštné. Jedná se o kompaktní dvoupodlažní budovu čtvercového tvaru s balkónem, terasou a stáním pro dvě auta. Objekt má plochou zelenou střechu a balkón na jihovýchodní straně ve druhém nadzemním podlaží je krytý bifaciálními solárními panely. Pod balkónem se nachází nevytápěný prostor, kde je umístěna zimní zahrada a dva sklady. Tato část stavby je vyloučena z tepelné obálky a přispívá tak k její vyšší energetické efektivitě. Technická část stavby byla navržena tak, aby směřovala na severozápad a severovýchod, zatímco obytné místnosti jsou orientovány převážně na jihovýchod a jihozápad. Zdivo je navrženo z vápenopískových tvárnic izolovaných minerální vlnou. Fasádu tvoří vláknocementové desky připevněné na nově navržené nosné konstrukci s montážními bloky, která eliminuje množství tepelných mostů v ploše stěny viz. A.7_Provětrávaná fasáda s montážními bloky. Vytápění a ohřev teplé vody zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch-voda a fotovoltaická elektrárna. Přebytky energie jsou odváděny do sítě distributora. Příjemné klima uvnitř objektu je udržováno podlahovým vytápěním a mechanickým větráním. Přiváděný vzduch je upravován v rekuperační jednotce a dále distribuován k výustem flexibilním potrubím. Dešťová voda ze střech je vedena do akumulační nádrže a určena k zavlažování zahrady. Budova spadá do třídy energetické náročnosti A s tepelnou ztrátou 3,9 kW.

The aim of the bachelor´s thesis is to design a single-family house in a passive standard. The house is located in Zlín in the Prštné district. It is a square-shape two-story building with a porch and parking space for two cars. The object has a flat green roof and the balcony on the southeast is covered with bifacial solar panels. Beneath the balcony lies am unheated area, where the conservatory and two storage rooms are situated. This part of the house is excluded from the thermal envelope and helps the building to become more energy efficient. The service zone was designed to face the north while the private zones faced mainly the south and west. The masonry of the building is limestone blocks insulated by rock wool with a vented facade on the top. The house is powered by air-water heat pump and solar panels. Additionally, the building is connected to the grid to address any potential energy shortfalls. The comfortable climate inside the house is maintained by underfloor heating and mechanical ventilation with MVHR unit. The air in the house is distributed by a flexible duct. The rainwater from the roofs is stored in the water tank under the ground next to the house for garden use. The buildings EPC is class A with thermal loss 3,9 kW.
Detached house Prstne
Keywords: Rodinný dům; energeticky pasivní budova; budova s téměř nulovou spotřebou energie; technická zařízení budov; stavební fyzika; provětrávaná fasáda; vzduchotechnika; Detached family house; passive house; nearly zero energy building; building services; building physics; ventilated facade; air conditioning