Monitorování filtračních procesů probíhajících v zemních hrázích - Gardavská, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Disertační práce s názvem „Monitorování filtračních procesů probíhajících v zemních hrázích“ představuje možnosti využití metody elektrické impedanční spektrometrie (EIS), a na ni založených přístrojů Z-metr II a Z-metr 2A, pro využití k monitorování zemních hrází malých vodních nádrží. Přístroje jsou vyvíjeny v Laboratoři vodohospodářského výzkumu Ústavu vodních staveb Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně. V rámci předložené disertační práce probíhalo monitorování na dvou lokalitách – zemní hrázi malé vodní nádrže Bezedník III v katastru obce Kobeřice a zemní hrázi Rybníka u kostelíka poblíž obce Jevíčko. Na základě poznatků a zkušeností z měření byl sestaven obecný návod pro monitorování zemních hrází pomocí metody EIS. Tento návod zahrnuje využití metody a přístroje Z-metr II od volby lokality a monitorovaného profilu, výběr a osazení sond do tělesa hráze, přípravy měřicího stanoviště, konfiguraci měřicí aparatury včetně uživatelského programu Z-scan, přes průběh měření a doporučený způsob zpracování dat.

This doctoral thesis with the title „Monitoring of filtration processes in earth dams“ represents possibilities of using electrical impedance spectrometry method (EIS) and devices Z- meter II and Z- meter 2A based on it for using a monitoring earth-fill dikes of small water reservoirs. The devices are developed in the Laboratory of Water Management Research Institute of Water Structures Faculty of Civil Engineering Brno University of Technology through international projects E!3838 and E!4981 in EUREKA program. As part of submitted doctoral thesis the monitoring has been conducted at two locations – earth-fill dike of small water reservoir Bezedník III in the cadastral area Kobeřice and earth-fill dike of fish pond Rybník u kostelíka near the village Jevíčko. The general guidance has been compiled based on the knowledge and experience of measurements to monitor earth-fill dike using method EIS. This guide covers the use of method and device Z-meter II from the choice of location and monitored the profile, selection and installation of probes into the dam body, the preparation of measurement location, configuration of the measuring apparatus including a user program Z-scan, through the process of measurement and recommended method of processing data.
Monitoring of filtration processes in earth dams
Keywords: Filtrační proces; zemní hráz; metoda elektrické impedanční spektrometrie; Z-metr; malá vodní nádrž; sonda.; Filtration process; earth-fill dam; electrical impedance spectrometry method; Z-meter device; small water reservoir; probe.