Algoritmy pro Taflové hry - Halmo, Kryštof (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2021)
Cílem této práce je vytvořit program, který umožňuje hrát některé typy taflových her proti různým algoritmům či proti jiným hráčům. V řešení bylo použito aloritmů MCTS, Alfabeta a Minmax s heuristikami, které urychlují vyhledávání a ohodnocování herního pole na základě specifických parametrů. Vytvořené řešení poskytuje možnost výběru parametru spuštění. Výsledky této práce poskytují možnost porovnání mezi typy těchto her nejen z hlediska rychlosti nalezení tahu, ale také z hlediska porovnání různých algoritmů mezi sebou pro dané typy taflových her.

The goal for this work is to create a program witch allows the possibility to play some types of Tafle games against a some algorithms or against a other player. Algorithms used in the solution wear MCTS, Alfabeta and Minmax whit heurystyks which help to find a move faster and evaluate the game board whit specified parameters. Created solution allows the user to select the parameters for running this program. Results of this work provides a comparison between different types of Tafle games and the comparison of different types of algorithms agents one another.
Algorithms for Tafl Games
Keywords: Taflové hry; Hnefatafl; Brandubh; Tablut; Tawlbwrdd; Minmax; Alfabet; Monte Carlo tree search; hodnoticí funkce; Python; optimalizace.; Tafle games; Hnefatafl; Brandubh; Tablut; Tawlbwrdd; Minmax; Alfabet; Monte Carlo tree search; evaluation function; Python; optimalization.