Virtualizovaná webová aplikace pro příjem nízkoobjemových dat ze senzorů - Kharytonov, Oleh (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Na začátku teoretické části, bakalářská práce se věnuje technologie LPWAN nebo Low-Power Wide-Area Network. Systémům, které vyznačují se nízkou spotřebou energie a širokým pokrytím. Probírá se jejich klíčové vlastnosti. Následně pozornost je věnovaná standardu LoRaWAN\texttrademark\,. Ze začátku se rozebírá modulace LoRa\textsuperscript{\tiny\textregistered} - používané modulační techniky a výhody oproti konkurence. V dalším kroku se věnuje sítím LoRaWAN\texttrademark\, - architektuře, typům koncových zařízení a zabezpečení. Virtualizaci - využití v současném světě, rozebírá druhy virtualizací a její výhody. V praktické části je představeno zprovoznění open-source LoRaWAN\texttrademark\, serveru ChirpStack, brány, registrací a aktivací koncových zařízení. Je věnovaná pozornost aplikaci naprogramované s použitím Flask pro správu zařízení a příjem dat. Je vysvětlen princip fungování a zprovoznění virtualizované webové aplikaci. Na závěr jsou popsané výsledky a možné způsoby vylepšení aplikace.

At the beginning of the theoretical part, the bachelor thesis focuses on LPWAN or Low-Power Wide-Area Network technology. Systems that are characterized by low power consumption and wide coverage. Their key features are discussed. Subsequently, attention is paid to the LoRaWAN\texttrademark\ standard,. Initially, LoRa\textsuperscript{\tiny\textregistered} modulation is discussed - the modulation techniques used and the advantages over competitors. The next step discusses LoRaWAN\texttrademark\, - architecture, types of end devices and security. Virtualization - uses in today's world, discusses types of virtualization and its benefits. The practical part introduces the commissioning of open-source LoRaWAN\texttrademark\, ChirpStack server, gateway, endpoint registration and activation. Attention is paid to an application programmed using Flask for device management and data reception. The principle of operation and commissioning of the virtualized web application is explained. Finally, the results and possible ways to improve the application are described.
Virtualized web application for receiving data from sensors
Keywords: LoRa; LoRaWAN; ChirpStack Server; Flask; Docker; virtualizace; koncové zařízení; brána; senzor; LoRa; LoRaWAN; ChirpStack Server; Flask; Docker; virtualization; endpoint; gateway; sensor