Konstrukce pneumatického stacionárního sklíčidla - Hurtík, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato bakalářská práce je zaměřena na konstrukci pneumatického stacionárního sklíčidla, ale také je zmíněno něco z oblasti upínání obrobků a strojních svěráků pro rotační obrobky. První část obsahuje stručnou rešerši v oblasti upínání, která se zaměřuje především na upínání rotačních součástí. Další kapitola je zaměřena na možné způsoby řešení, které by vyhovovaly našim požadavkům. Poté jsou počítány a navrhovány hlavní součásti sklíčidla, aby mohla být provedena následná konstrukce v libovolném CAD softwaru, která je obsahem další kapitoly. Nakonec jsou shrnuty některé požadavky pro provoz sklíčidla.

This Bachelor’s thesis is focused on the construction of a pneumatic stationary chuck, but it also mentions something in the field of workpiece clamping and machine vices for rotating workpieces. The first part contains a brief search in the field of clamping, which focuses mainly on the clamping of rotating parts. The next chapter focuses on possible solutions that would meet our requirements. The main components of the chuck are then calculated and designed so that subsequent construction can be performed in any CAD software, which is the content of the next chapter. Finally, some requirements for chuck operation are summarized.
A design of pneumatic stationary chuck
Keywords: Upínání obrobků; upínání; pneumatické sklíčidlo; čelisťové sklíčidlo; Workpiece clamping; clamping; pneumatic chuck; jaw chuck