Systémy snižující energetickou závislost určené pro rodinné domy - Řezníček, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Práce se zabývá možnostmi snižování energetické závislosti rodinných domů prostřednictvím moderních technologií a systémů. V rámci práce je zpracován přehled dostupných řešení v oblasti výroby, ukládání a úspory energie. Na začátku praktické části je provedena analýza parametrů objektu pomocí technické dokumentace, na jejímž základě byla stanovena roční potřeba tepla pro vytápění a ohřev teplé vody. Následně je zhodnocen potenciál zateplení obvodových konstrukcí domu, po němž je proveden návrh a technické posouzení systémů fotovoltaické elektrárny, tepelného čerpadla a řízené rekuperace vzduchu. Součástí práce je také ekonomická analýza navržených řešení, která zahrnuje výpočty ročních úspor a doby návratnosti investic. Z výsledků této práce je patrné, že vhodně zvolené technologie mohou výrazně přispět k energetické soběstačnosti rodinného domu a snížení nákladů na energie.

This thesis explores the possibilities of reducing the energy dependence of family houses through modern technologies and systems. It provides an overview of available solutions in the fields of energy production, storage, and efficiency. The practical part begins with an analysis of the building’s parameters based on technical documentation, which serves as the basis for determining the annual heat demand for space heating and domestic hot water. Subsequently, the potential of insulating the building envelope is evaluated, followed by the design and technical assessment of a photovoltaic system, a heat pump, and a controlled ventilation system with heat recovery. The thesis also includes an economic analysis of the proposed solutions, covering annual savings and investment payback periods. The results indicate that appropriately selected technologies can significantly contribute to the energy self-sufficiency of a family house and to the reduction of energy costs.
Energy-reducing systems designed for homes
Keywords: Energetická soběstačnost; fotovoltaická elektrárna; tepelné čerpadlo; rekuperace vzduchu; úspory energie; Energy self-sufficiency; photovoltaic power plant; heat pump; heat recovery ventilation; energy savings