Výpočet teplotních polí v asynchronních strojích - Horálek, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Problematika této bakalářské práce se zabývá termikou elektrických strojů. Konkrétně výpočtem teplotních polí pomocí metody konečných prvků a analytického výpočtu jedné části stroje pomocí náhradního tepelného obvodu. Pomocí programu Autodesk Inventor vytvoříme 3D model reálného elektrického stroje a následně v programu ANSYS Workbench provedeme teplotní analýzu pomocí metody konečných prvků. Dále provedeme analytický výpočet jedné části stroje, konkrétně statoru, pomocí zjednodušeného náhradního tepelného schématu. Také uskutečníme měření teploty na konkrétním stroji za různých provozních podmínek, jednotlivé výpočty a měření mezi sebou porovnáme.

The issue of this thesis deals with the thermals electrical machines. Specifically, the calculation of temperature fields using the finite element method and analytical calculation of one of the machines with a replacement thermal circuit. Using Autodesk Inventor create a 3D model of the real electric machine and then in the ANSYS Workbench perform thermal analysis using finite element method. Next, perform analytical calculation of one part of the machine, namely the stator, using a simplified thermal replacement scheme. Also, we realize the measurement of temperature on the specific machine under various operating conditions, the calculations and measurements between them compared.
Calculation of temperature fields in induction machines
Keywords: Asynchronní motor; Teplotní analýza; Tepelný obvod; Metoda konečných prvků; Inventor; Ansys Workbench; Teplo; Teplota; Měření; Asynchronous motor; Thermal analysis; Thermal circuit; Finite element method; Inventor; Ansys Workbench; Heat; Temperature; Measurement