Konverze uvolněných historických objektů zámku, Žďár nad Sázavou - Dzianová, Hana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Riešené územie sa nachádza v južnej časti zámockého komplexu v Žďári nad Sázavou, katastrálne v zastavanom území obce. Pôvodná funkcia Zámku v Žďári nad Sázavou bol cisterciánsky kláštor, založený 5.2.1252, ktorý sa zaslúžil o rozmach regiónu. Zámok sa nachádza v blízkosti významnej pamiatky svetového kultúrneho dedičstva UNESCO – Pútneho kostola sv. Jána Nepomuckého na Zelenej hore, čo predstavuje určitý predpoklad pre turistický ruch v regióne. Architektonický návrh vychádza z myšlienky obnovy nevyužívaných budov v prospech turistického ruchu na jednej strane a na druhej strane sa snaží o obohatenie miestneho obyvateľstva a regiónu. Návrh funkčne naväzuje na novovzniknuté Múzeum novej generácie, ktoré predstavuje potenciál turistického ruchu. Koncept návrhu sa snaží o doplnenie chýbajúcich a potrebných funkcií v areáli pričom sa snaží nadviazať na tradíciu a pôvodné funkcie objektov.

The area is located in the southern part of the castle complex in Zdar, land in an urban zone. The original function of the castle in Zdar was a Cistercian monastery, founded 02.05.1252, which is credited with the expansion of the region. The castle is close to important UNESCO World Heritage Site - Pilgrimage church of the John of Nepomuk on the Green hill, which is a prerequisite for tourism in the region. The architectural design is based on the idea of recovery of unused buildings for the benefit of tourism on the one hand and on the other hand, it seeks to enrich local communities and the region. Suggest a feature builds on the newly created Museum of the new generation, which represents the potential of tourism. The draft proposal seeks to complete the missing and necessary functions in the area while trying to build on the tradition and the original object function.
Conversion relating to vacant historical buildings of the castle Žďár nad Sázavou
Keywords: Konverzia; kláštor; zámok; reštaurácia; múzeum; Žďár nad Sázavou; pavilón; mlyn; conversion; monastery; castle; restaurant; museum; Žďár nad Sázavou; pavilion; mill