Reologické vlastnosti cementových past s přídavkem amorfního SiO2 - Zimmermann, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Předmětem diplomové práce jsou reologické vlastnosti cementových past s přídavkem amorfního oxidu křemičitého. Jsou uvedeny základní reologické parametry, které popisují chování cementových past v čerstvém stavu. V práci jsou také uvedeny reologické zkoušky včetně principu měření a způsobu vyhodnocení. Vliv minerálních příměsí s vysokým obsahem amorfního SiO2 je shrnut z dostupných vědeckých článků. V experimentální části je zkoumán vliv příměsí s vysokým obsahem amorfního SiO2 na reologické vlastnosti čerstvých cementových past. Byla testována náhrada až 10 % hmotnosti cementu v cementových pastách minerálními příměsemi o rozdílném chemickém složení, granulometrii a pucolánové aktivitě. Měřením toku byla zjišťována mez toku, viskozita a tokový index. Stabilita cementových past byla zkoumána oscilačním měřením. Pro doplnění chování past v čerstvém stavu byla stanovena kalorimetrie. Výsledky zkoušek byly porovnány s hodnotami stanovenými u referenčních vzorků a byl srovnán vliv jednotlivých příměsí.

The subject of this thesis are the rheological properties of cement paste with the addition of amorphous silicon dioxide. The basic rheological parameters are that describe the behavior of cement pastes in the fresh state. The work also included rheological tests including measurement principle and method of evaluation. Effect of mineral admixtures with high content of amorphous SiO2 is summarized the available scientific articles. In the experimental part, the effects of impurities with a high content of amorphous SiO2 on the rheological properties of fresh cement paste. It was tested by substitution of up to 10 % by weight of cement in the cement pastes mineral admixtures of different chemical composition, particle size and pozzolanic activity. Flow measurement was measured yield value, viscosity, and flow index. The stability of cement pastes was investigated oscillatory measurements. To complement the behavior pastes in the fresh state was determined by calorimetry. Test results were compared with those determined by reference samples and compared the effect of various ingredients.
Reological properties of cement pastes modified by amorphous SiO2
Keywords: Reologie; mez toku; oscilace; viskozita; cementová pasta; amorfní SiO2; křemelina; kalorimetrie; portlandský cement; Rheology; Yield stress; Oscillation; Viscosity; Cement paste; Amorphous SiO2; Diatomite; Calorimetry; Portland cement