Tepelný model kabiny automobilu pro HIL simulaci - Chromiak, Michael (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Teplota vzduchu vnútri kabíny automobilu ovplyvňuje vodiča, ako aj celú posádku. Najmä u vodiča automobilu je potrebná maximálna tepelná pohoda, nakoľko je jedným z faktorov, ktoré môžu ovplyvniť jeho pozornosť. Pred začatím riešenia zadania tejto práce bude potrebné vykonať súhrn teoretických poznatkov potrebných ku správnemu riešeniu zadanej úlohy. Hlavným cieľom tejto práce bude vytvorenie tepelného modelu kabíny automobilu realizovaného formou diferenciálnych rovníc popisujúcich teploty, ktoré budú zostavené v Simulinku. Na zadávanie jednotlivých parametrov popisujúcich kabínu automobilu bude vytvorený skript v Matlabe. Z pohľadu posádky automobilu, je možné pre ovplyvnenie teploty vzduchu počas jazdy v aute využiť klimatizáciu alebo otvorenie okien. Preto model dostane na vstup časový priebeh prietoku vzduchu a teploty z klimatizácie, ako aj ďalšie parametre, medzi ktoré patrí aj vonkajšia teplota. Zo zadaných parametrov následne model určí priebeh teploty v kabíne automobilu. Výsledný model bude potrebné vytvoriť tak, aby ho bolo možné implementovať do mikrokontroléru a pripraviť potrebné rozhranie k HIL simulácii.

The air temperature inside the car's cab affects the driver as well as the entire crew. In particular, the driver of the car needs maximum thermal comfort, as it is one of the factors that can affect its attention. Before starting to solve this assignment, you will need to summarize the theoretical knowledge needed to properly solve the task. The main objective of this work will be the creation of a thermal model of a car cabin realized in the form of differential equations describing temperatures, which will be assembled in Simulink. The script in Matlab will be created to enter the individual car cabin parameters. From the perspective of the car crew, it is possible to use air conditioning or window openings to influence the air temperature while driving in the car. Therefore, the model enters the time flow of the air flow and temperature from the air conditioning as well as other parameters, including the outside temperature. From the entered parameters, the model then determines the temperature of the car cabin. The resulting model will need to be created so that it can be implemented into a microcontroller and prepare the necessary interface for HIL simulation.
Thermal model of vehicle cabin for HIL simulation
Keywords: HIL simulácia; teplo; merná tepelná kapacita; klimatizácia; vzduch; kabína; Matlab; Simulink; Solver; HIL Simulation; Heat; Specific Heat Capacity; Air Conditioning; Air; Cabin; Matlab; Simulink; Solver